10 and 20 us dollar bill

Estonya Ekonomisi 2024 Sonlarında Yeniden Büyümeye Başlayacak

0 Paylaşımlar
0
0
0

Estonya Maliye Bakanlığı’nın yaz dönemi ekonomik tahminlerine göre, ülke ekonomisi 2024’ün sonunda yeniden büyümeye başlayacak. Bu toparlanma, ihracat pazarlarının iyileşmesi, özel tüketimdeki artış ve yatırımların canlanması ile sağlanacak. Ancak bütçe açığını %3 sınırında tutabilmek için ek önlemler gerekecek. Bakanlık, koalisyon anlaşmasında belirtilen finansman kaynaklarının devreye girmesiyle, 2025 devlet bütçesi hazırlık sürecinde ekonomiyi dengeye oturtmayı ve AB gerekliliklerine uyum sağlamayı hedefliyor. Büyüme tahmini, işletmeler ve tüketiciler arasındaki güvenin iyileşmesi ile desteklenirken, kısa vadede bütçe kesintileri ve vergi değişikliklerinin ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceği, ancak uzun vadede mali ortamın güven kazanacağı vurgulanıyor.

2025’te ekonominin %2,1, 2026’da ise %2,7 oranında büyümesi öngörülüyor. Maliye Bakanı Jürgen Ligi, hükümetin politikalarının ekonomiyi yok ettiği iddialarını reddederek, borçlanmayı azaltmak için harcama kesintileri ve vergi artışlarının zorunlu olduğunu belirtti. 2024’te bütçe açığının %3 seviyesinde kalacağı, ancak 2025’te koalisyon anlaşmasında yer alan tedbirler uygulanmazsa açığın %4,4’e çıkacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, genel hükümetin borç yükü 2028’e kadar %33,2’ye ulaşabilir. Hükümetin, mali disiplini sağlayarak bütçe açığını artırmama hedefi bulunuyor.

Fazla bilgi!

Diğer birçok kişi gibi siz de aylık bültenimize katılın ve bizimle Baltıklar hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlayın.

Asla spam göndermeyeceğimize söz veriyoruz! Daha fazla bilgi için Gizlilik Politikamıza/gizlilik-politikasi göz atın.

0 Paylaşımlar
Bir yanıt yazın
Beğenebileceğiniz Benzer Makaleler
tallinn old town

Geçmişin Sessiz Tanıkları

Hans Zimmer’in “Interstellar” filminin unutulmaz müziği “Cornfield Chase”i dinlerken yapay zekanın dünyamıza hızlıca girişi ve her geçen gün bizi her yönüyle etkisi altına alışını düşündüm geçenlerde. Sonra birden bire bu müzikle birlikte zihnimden geçenlerin tasviri sonucu yukarıda siz okuyucuların göreceği görseli oluşturdu sevgili DALL-E.

ECONiX Araştırma, 5 yılda 17 ülkeye erişti

Sağlık ekonomisi ve sonuç araştırmaları sektörünün, sağlık hizmetlerine ve sağlıkta pazar erişimine dair karar alma süreçlerinde etkisi ve önemi her geçen yıl artarken, bu alanda uzmanlaşan araştırma şirketi, 5. yıl değerlendirmesini paylaştı.