Sovyet Döneminde Baltık Folklor Çalışmaları

Sovyet Döneminde Baltık Folklor Çalışmaları

Bu çalışmada Sovyetler idaresi boyunca Baltıklardaki ülkelerde yürütülen folklor çalışmalarına karşı yaklaşımı kısaca ele alınmıştır.
0 Paylaşımlar
0
0
0

Sovyet Dönemi ve Folklor

Sovyetler Birliği’nin Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya üzerindeki egemenliği, bu ülkelerdeki folklor çalışmaları üzerinde de önemli bir etkiye sahip olmasını doğurmuştur. Sovyet döneminde folklor çalışmaları sıkı ideolojik kontrollere tabi tutulmuş ve sıklıkla sahada kalıcı etkileri olan bir propaganda aracı olarak kullanılmıştır. Bununla birlikte, Baltık ülkelerinin 1991’de bağımsızlığını kazanmasından bu yana, akademisyenler ve araştırmacılar, folklor çalışmaları da dahil olmak üzere kültürel miraslarını “kurtarmak” için çaba sarf etmişlerdir.

Sovyet yönetimi altında Baltık ülkelerindeki folklor çalışmaları yoğun bir şekilde sansürlenmiş ve kontrol altında tutulmuştur. Ayrıca folklor, Sovyet ideolojisini ilerletmenin ve birleşik bir Sovyet kültürü fikrini güçlendirmenin bir yolu olarak görülmüştür. Bu, Sovyet değerlerine aykırı olarak görülen birçok geleneksel halk inancının ve uygulamasının bastırılmasına yol açmıştır. Pek çok folklorcu, araştırmalarında katı ideolojik yönergelere bağlı kalmaya zorlanmış ve Sovyet ideolojisi çerçevesine uymayan herhangi bir çalışma genellikle baskılanmış veya yasaklanmıştır.

Yeniden Canlanma

Bu zorluklara rağmen, Baltık ülkelerindeki birçok folklor araştırmacısı; kültürel miraslarını korumak ve belgelendirmek için çalışmalarını sürdürmüş ve bunu genellikle yeraltında veya resmi olmayan kanallar aracılığıyla yapmıştır. Bu türden çabalar da Sovyet döneminde geleneksel halk inanışlarının ve uygulamalarının yaşatılmasında önemli rol oynamış ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra folklor araştırmalarına olan ilginin yeniden canlanmasına zemin hazırlamıştır.

Estonya, Letonya ve Litvanya’nın 1991’de bağımsızlığını kazanmasından bu yana, bölgede folklor çalışmalarına yeniden ilgi duyulmaya başlanmıştır. Bu, yalnızca önceden bastırılmış veya gizlenmiş materyalleri ortaya çıkarmayı değil, aynı zamanda Sovyet dönemi folklor yorumlarını yeniden değerlendirmeyi ve folklor çalışmasına yeni yaklaşımlar geliştirmeyi de içeriyordu.

Kurumsallaşma

Sovyet sonrası dönemdeki en önemli gelişmelerden biri, folklor ve kültürel miras çalışmalarına adanmış bağımsız araştırma kurumlarının kurulması olmuştur. Örneğin, Estonya’da, geleneksel halk inançları ve uygulamalarının yanı sıra diğer kültürel miras biçimlerini toplayan, koruyan ve kullanıma sunan Estonya Folklor Arşivi; 1997’de kurulmuştur. Benzer şekilde Letonya’da, geleneksel Letonya kültürü ve folklorunu korumak ve belgelemek için çalışan Letonya Folklor Enstitüsü 1992’de kurulmuştur.

Bu kurumsal gelişmelere ek olarak, halk arasında folklor araştırmalarına artan bir ilgi de vardır. Halk festivalleri ve diğer kültürel etkinlikler, geleneksel halk inançlarının ve uygulamalarının kutlanması ve paylaşılması için bir forum sağlayarak Baltık ülkelerinde giderek daha popüler hale gelmiştir.

Fazla bilgi!

Diğer birçok kişi gibi siz de aylık bültenimize katılın ve bizimle Baltıklar hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlayın.

Asla spam göndermeyeceğimize söz veriyoruz! Daha fazla bilgi için Gizlilik Politikamıza/gizlilik-politikasi göz atın.

0 Paylaşımlar
Bir yanıt yazın
Beğenebileceğiniz Benzer Makaleler
LEHİSTAN

“Lehistan Elçisi Nerede?”

Bugün sizlerle tarih sayfalarından ilginç bir anekdotla birlikteyiz. Hikaye, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan bir olayı anlatıyor ve Lehistan (Polonya) vekilinin varlığıyla ilgili bir soruya odaklanıyor.
Karaim-Yahudileri-foto

Karaylar ve Litvanya

Yıllardır Rusya'nın zulümleri ve ırklar arası çatışmaların arasında kalan ancak günümüze kadar her Türk toplumu gibi varlıklarını son derece iyi bir şekilde koruyan Karaylar günümüzde Litvanya ve çevre ülkelerde yaşamaktadır.