riga-photo

Letonya

Avrupa’nın kuzeyinde yer alan Letonya, Baltık bölgesinde yer alan üç ülkeden biridir. Dokuzu büyük şehir olmak üzere 120 şehirden oluşmaktadır.
0 Paylaşımlar
0
0
0

Avrupa’nın kuzeyinde yer alan Letonya, Baltık bölgesinde yer alan üç ülkeden biridir. Dokuzu büyük şehir olmak üzere 120 şehirden oluşmaktadır. Rusya, Belarus, Litvanya ve Estonya’ya komşu olan bu ülke, Baltık denizine de kıyısı vardır. Resmi dili Letonca’dır ve büyük bir tarihi geçmişe sahiptir. Tarihi antik çağa kadar dayanmakta ve birçok medeniyete de ev sahipliği yapmaktadır.

Orta Çağda Letonya

Buzul çağından sonra Milattan Önce yaklaşık 2000’li yıllarda birçok Avrupa kavimi bu bölgeye yerleşerek Baltık kavimlerini oluşturmuştur. Baltık kavmi Letonya ve Litvanya halkının büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Bölgede o tarihlerde Baltık ve Fin – Ugor halkları yaşamaktadır. 12. yüzyıla gelindiğinde ise bölgeye ticaret amacıyla gelen Hristiyanlar tarafından kendi dinlerine davet edilmişlerdir. Halkın bu dini kabul etmemesi üzerine de dönemin Papası bölgeye büyük bir ordu göndererek Hristiyan olmalarına neden olmuştur. Bu savaşta Cermenler de bölgenin hakimiyetini ele geçirmiştir. Letonya’nın en büyük şehirlerinden biri ve başkenti olan Riga bu dönemde kurulmuştur. Daha sonra Baltık bölgesinde Livonya Konfederasyonu kurulmuş ve ticaret daha da artmaya başlamıştır.

Kaynak: crusaderhistory.wordpress.com

İsveç Egemenliği Döneminde Letonya

Tarihte Livonya Savaşı olarak bilinen savaş, Rusya ile Danimarka arasında yapılmıştır. O tarihte Litvanya ve Lehistan da Danimarka’yı desteklemiştir. Savaşı Litvanya Birliği kazanınca bölgenin hakimiyeti de onların eline geçmiştir. Protestanlığın yayıldığı bu tarihlerde de Katolik olan bölgeyle İsveç arasında savaş çıkmıştır. Yaklaşık otuz yıl süren savaşı kazanınca İsveç, bölgenin kontrolünü ele geçirmiş ve 1793 yılına kadar Riga’yı kendi hakimiyetinde tutmuştur. Fakat Lehistan’ın dağılmasıyla birlikte hakimiyet Rusya’nın kontrolüne geçmiştir.

Kaynak: russkije.lv

Rusya Egemenliği Döneminde Letonya

Rusya toprakları içerisinde Letonya hızla gelişmeye başlamış ve 19. yüzyılda sanayi atılımları yapılarak ticareti yükseltmek hedeflenmiştir. Daha sonra ekonomisi güçlenen Letonya, bağımsızlık için mücadele vermeye başlamıştır. Birinci Dünya Savaşına kadar Rusya egemenliğinde kalan ülke, Birinci Dünya Savaşı esnasında ise her iki cephede savaşmıştır. Savaşın sona ermesinden sonra da bağımsızlığını ilan etmiştir. 1918 yılında bağımsızlığını kazanan ülke, 1921 yılında Milletler Cemiyetine üye olarak yeni bir ülke olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir.

Kaynak: edumag.net

İkinci Dünya Savaşından önce Alman ordusu Letonya topraklarına girerek ülkenin büyük bir kısmını ele geçirmiştir. Ülkede yaşayan Yahudi Letonya vatandaşlarının büyük bir kısmı Alman ordusu tarafından öldürülmüştür. İkinci Dünya Savaşı sırasında ise Sovyet ordusu ülkeye girerek Alman işgalini sona erdirmiştir. 1944 yılında Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuş ve Sovyetler Birliğinin dağılmasına kadar ülke bu isimle anılmıştır. 1991 yılında Sovyetlerin yıkılmasıyla birlikte Letonya bağımsızlığını ilan etmiştir. 2004 yılında NATO ve Avrupa Birliğine katılmıştır.

Fazla bilgi!

Diğer birçok kişi gibi siz de aylık bültenimize katılın ve bizimle Baltıklar hakkında daha fazla bilgi edinmeye başlayın.

Asla spam göndermeyeceğimize söz veriyoruz! Daha fazla bilgi için Gizlilik Politikamıza/gizlilik-politikasi göz atın.

0 Paylaşımlar
Bir yanıt yazın
Beğenebileceğiniz Benzer Makaleler
LEHİSTAN

“Lehistan Elçisi Nerede?”

Bugün sizlerle tarih sayfalarından ilginç bir anekdotla birlikteyiz. Hikaye, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan bir olayı anlatıyor ve Lehistan (Polonya) vekilinin varlığıyla ilgili bir soruya odaklanıyor.
leton-mutfagi

Letonya’nın 5 Mutfak Lezzeti

Köylü kültüründen gelen Letonya mutfağı, ılıman iklimde yetişen ürünlere ve deniz ürünlerine dayanır. Genellikle kuzey ülkelerinden etkilenen Letonya mutfağının önemli bir parçası ekmek ve süttür. 
Karaim-Yahudileri-foto

Karaylar ve Litvanya

Yıllardır Rusya'nın zulümleri ve ırklar arası çatışmaların arasında kalan ancak günümüze kadar her Türk toplumu gibi varlıklarını son derece iyi bir şekilde koruyan Karaylar günümüzde Litvanya ve çevre ülkelerde yaşamaktadır.